Hírek

 70%-os vissza nem térítendő támogatás indul az 5000 fő alatti településekre mikrovállalkozások részére. A pályázati lehetőség gépbeszerzésre, ingatlan fejlesztésre, de akár szoftver vagy hardver beszerzésre is felhasználható. Az elnyerhető támogatás felső határa az idei évben is 10 millió forint. 

A pályázaton többlet pontot lehet szerezni amennyiben valaki képzést is vállalal a projekt keretében és természetesen az idén is lehetőség van arra, hogy bérköltséget is elszámoljunk a megvalósítási időszak alatt.

 Megjelent a GINOP-1.2.1-21 című pályázati felhívás, mely 45-55 % -os támogatát nyújt. Budapest kivételével az egész ország területéről lehet pályázni. 

A pályázatot három szakaszban lehet benyújtani 2021. július 12-től. A pályázat keretében gépbeszerzést, ingatlan fejlesztést, informatikai fejlesztést, ingatlan beruházást és képzési, valamint tanácsadási szolgáltatások igénybe vételét lehet támogattatni. 

2021. március 1-től indul az újabb gépbeszerzési pályázat, mely 55-70% - os támogatást biztosít azon vállalkozások számára, melyek alkalmazotti létszáma legalább 3 fő.  A támogatás nem csak gépbeszerzésre, de ingatlan fejlesztésre, képzésre és egyéb költségekre is igénybe vehető. A projekt költségvetése függ az alkalmazotti létszámtól, de összeségében nem haladhatja meg a legutolsó lezárt üzleti év (2019 vagy 2020) árbevételének összegét. 

További információval kapcsolatban várjuk jelentkezését a fejes.katalin@eupi.hu email címen.

2-60 millió forintos támogatást kaphatnak 70-100%-ig terjedő támogatási intenzitás mellett azok a vállalkozások, akik a pályázat által meghatározott listákon szereplő telephelyek egyikén szeretnének fejleszteni.

A támogatás gépbeszerzésre, ingatlan fejlesztésre, informatikai fejlesztésre, illetve bérköltségre is felhasználhatóak. A projekt megvalósításra 18 hónap áll rendelkezésre. Biztosíték nyújtási kötelezettség nélkül tudják a pályázók a támogatást igényelni.

További információval kapcsolatban várjuk érdeklődésüket a fejes.katalin@eupi.hu email címen!

Ismét pályázhatnak magánszemélyek napelemek beszerzésére családi házaikhoz. A támogatás mértéke várhatóan 30-40% között lesz. A pályázat részletei, illetve a megjelenési dátum még nem ismert, de amennyiben szeretne a pályázatról tájékoztatást kapni, akkor kérem jelezze részünkre a fejes.katalin@eupi.hu weboldalon annak érdekében, hogy elsőként tudjuk tájékoztatni Önt, hiszen a pályázati forrás vélhetően az első napon kimerül.  

60-300 millió forintos támogatást kaphatnak azok a vállalkozások, akik Pest megyében szeretnének panziót építeni. Hasonló támogatás 2013 óta nem jelent meg, ezért várhatóan óriási lesz az érdeklődés a pályázat kapcsán! 

A pályázt célja a vendégéjszakák számának növelése és a szezonalitásból adódó egyenletlenségek csökkentése.

További információval kapcsolatban kérjük írjon nekünk a fejes.katalin@eupi.hu email címre.

 

70%-os támogatással jelenik meg és nyújtható be júniusból a gépbeszerzési pályázat, melynek összege az alkalmazottak létszámától függ. A legalább 2020 áprilisában 5 fővel rendelkező cégek indulhatnak és alkalmazottanként 1-1,5 millió forint támogatás érhető el. 

Elindult a közép- és nagyvállaltok számára elérhető vissza nem térítendő támogatási lehetőség, mely során fejlesztéseikre akár 800 ezer EUR támogatást kaphatnak a cégek 30-50%-os támogatási intenzitás mellett. A pályázat a jelenlegi vírus helyzet miatt a támogatást nem utólag, hanem előre utalja át a nyerteseknek, akik az ország egész területéről jelentkezhetnek. 

70%-os támogatást kaphatnak az átmeneti nehézséggel küzdő vállalkozások a bérköltségeikre. A támogatást 3 hónapra lehet igényelni májustól. A pályázat részletei hamarosan megjelennek, de az óriási érdeklődés miatt vélhetően érdemes lesz az elsők között benyújtani a támogatási igényeket!

További információval kapcsolatban várjuk hívását a +36 30 9874 366-os telefonszámon vagy a fejes.katalin@eupi.hu email címen! 

Megjelent az Irinyi Terv, mely 40%-os támogatást nyújt 50-400 millió forint értékben. A pályázatra vélhetően óriási lesz a jelentkezés, ezért a felkészülést el kell kezdeni annak érdekében, hogy a pályázat 2020. március 4-én benyújtható legyen. 

Pályázati az alábbi területeken lehet: élelmiszeripar, egészséggazdaság, járműipar, zöld gazdaság, IKT szektori, elektronikai ipar, speciális gépgyártás. 

60%-os támogatással jelenik meg az innovációs pályázat, melyen 10-20 millió forint elnyerésére lesz lehetőségük a kis- és középvállalkozásoknak. A pályázat célja innovációs fejlesztések támogatása. A lehetőség Budapesten és Pest megyében is nyitott lesz a vidéki régió mellett.

További információval kapcsolatban várjuk hívását a +36 30 9 874 366-os telefonszámon! 

Budapesten és pest megyében is elérhető az az 50%-os gépbeszerzésre kapható pályázat, mely országosan került kiírásra. A pályázat keretében első sorban gépek vásárlására tudnak a cégek és az egyéni vállalkozók pályázni, de szoftver beszerzésre, valamint ingatlan vásárlására és építésére is felhasználható a támogatás.

További információval kapcsolatban várjuk jelentkezésüket a + 36 30 9 874 366-os telefonszámon!  

Akár 70%-os támogatást is kaphatnak azok a vidéki vállalkozások, akik valamilyen akkreditált klaszter tagja vagy az alábbi főtevékenységek egyikével rendelkenek:

- orvosi eszköz gyártás

- gép, gépi berendezés gyártás

- villamos berendezés gyártás

- számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás.

A pályázaton a nyertesek 5 - 40 millió forint támogatást kapnak.  

55%-os támogatást kaphatnak azok a vállalkozások, akik vidéki telephelyüket kívánják korszerűsíteni. A pályázaton elnyerhető támogatás felső határa 100 millió forint. 

A pályázat az alábbi fejlesztéseket támogatja:

- napkollektoros rendszer

- napelemes rendszer

- brikett, pellet, faaprítésk, faelgázosító kazánrendszer 

- hőszivattyú

- hőszigetelés

- nyílászáró 

- melegvíz-rendszer 

- világítási rendszer

- árnyékolástechnika.

Megjelent a vidéken működő vállalkozások napelemes fejlesztésének támogatása. A pályázat keretében akár 100%-os támogatást is kaphatnak a cégek. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 1,5 millió, maximum 3 millió Ft. A vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 100%-a lehet, azonban a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket.

Ismét megjelent és május 10-ig benyújtható az építőipari pályázatok támogatását célzó vissza nem térítendő támogatás. A pályázat jellemzően 100 %-os támogatást kínál a vállalkozóknak. Az idei évben is főként eszközök és gépek beszerzésére szolgál a pályázat, de feltétel, hogy csak azok pályázhatnak, akiknek 2018-ban legalább 10 alkalmazottjuk volt. 

További információval kapcsolatban várjuk jelentkezésüket a +36 30 9874 366-os telefonszámon. 

Lakossági gázüzemű konvektorok cseréjére jelent meg vissza nem térítendő támogatás. A  pályázat 60%-os támogatást, de maxiumum 750.000 forintot nyújt ingatlanonként. A pályázat keretében konvektorok díját, cseréjének munkadíját, szakértői költségeket, továbbá a kémény átalakításának költségét támogatják. 

További információval kapcsolatban várjuk jelentkezését a +36 30 9 874 366-os telefonszámon.  

Hamarosan megnyílik a vállalkozásokat érintő 100%-os támogatás, mely 1-3 millió forint értékben támogatja majd az energetikai fejlesztéseket. A pályázat a korábbi évekhez képest megszokottól sokkal egyszerűbb. A pályázat benyújtásához elegendő a pályázóknak csupán árajánlattal rendelkezniük. A pályázat egyenlőre csak a vidéki régiókban jelenik meg!

További információval kapcsolatban várjuk jelentkezését a fejes.katalin@eupi.hu email címen vagy a +36 30 9874 366-os telefonszámon!

Ismét megjelent az új munkahelyek teremtésével járó beruházások támogatása. A pályázók eszköz beszerzésére és ingatlan fejlesztésére nyerhetnek el vissza nem térítendő támogatást abban az esetben, ha legalább 2 új munkahelyet teremtenek. A pályázók új alkalmazottként 1,7-5,8 millió forintos támogatást kapnak. A pályázatok benyújtására első körben 2019. április 22-ig van lehetőség.

Bővebb információért várjuk jelentkezését a fejes.katalin@eupi.hu email címen vagy a +36 30 9874 366-os telefonszámon. 

100%-os támogatásban részesülhetnek azok a szociális szövetkezetek, amelyek vidéken működnek és legalább 1 lezárt üzleti évvel rendelkeznek. A támogatást azok a szövetkezetek is igényelhetik, melyek eddig nem rendelkeztek jelentős árbevétellel. Ebben az esetben az elnyerhető támogatási igény 25 millió forint, melyet a támogatottak bérre, járulékra, eszközökre, ingatlan fejlesztésre, projekt menedzserre és egyéb költségekre használtahtnak fel. 

A pályázat feltétele, hogy a pályázó új munkahelyeket teremtesen! 

Az idén is megjelenik az építőipari vállalkozásokat támogató pályázat, mely esetében vélhetően a legtöbb vállalkozó számára "problémát" okozó feltétel az lesz, hogy legalább 10 fős állományi létszámmal lehet csak jelentkezni. 

A pályázóknak az elmúlt két évben rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kell rendelkezniük, valamint 3 éves létszámtartási kötelezettséget kell vállalni a támogatásért cserébe. A támogatás mértéke akár 100%-os is lehet.

Megjelent a Pest megyében működő vállalkozások számára a gépbeszerzési pályázat. A pályázat keretében azok a pályázhatnak nyújthatnak be támogatási igényt, akiknek már a tavalyi évben is a székhelyük e régióban volt. A pályázat keretében 10-60, illetve 60-300 millió forint támogatás nyerhető el. 

A pályázat benyújtására február 20-tól van lehetőség és vélhetően a keret az idei évben is néhány nap alatt kimerül. 

Ismét benyújtható a gépbeszerzési pályázat, mely keretében a vidéki vállalkozások 5-30 millió forint támogatásra jogosultak. A pályázat keretében kizárólag új gépek vásárolhatóak 75%-os előleg igénybe vétele mellett. A pályázaton jelenleg a felső korlát alapján a támogatási igény nem haladhatja meg a legutolsó lezárt üzelti év árbevételét. 

A  pályázatokat a berérkezés sorrendjében bírálják! További információval kapcsolatban keresse Szántódi-Fejes Katalin vezető tanácsadónkat a 06 30 9 874 366-os telefonszámon! 

100%-os támogatási lehetőség nyílt meg ezúttal a budapesti és a pest megyei régióban is, mely keretében 2,3-10 millió forintot lehet elnyerni azoknak a legalább 2 éve működő vállalkozásoknak, akik új 25 évnél fiatalabb OKJ-s végzettségű munkavállalót szeretnének alkalmazni. A támogatást 9 hónapra biztosítják, melyet követően 4,5 hónap a továbbfoglalkoztatás időszaka. 

Vissza nem térítendő támogatást igénylelhet az a pályázó, aki legalább 2 új munkehelyet teremt és azt legalább 3 évig fenntartja. Jellemzően 1,5-2 millió forint kapható munkahelyenként. A pályázat keretében akár 75%-os támogatás is igényelhető, de továbbra is fontos kritérium, hogy biztosíték nyújtására kötelezettek a pályázók. A biztosíték jellemzően nem lakás céljára szolgáló ingatlan vagy bankgarancia.

További információval kapcsolatban várjuk jelentkezését a fejes.katalin@eupi.hu email címen!

55%-os vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el a Pest megyében működő vállalkozások 20-100 millió forintig. A pályázat keretében meglévő ingatlan fejlesztésére, illetve új ingatlan építésére is lehet támogtást igényelni. A pályázat fontos kritériuma az idén is, hogy csak a pályázó saját tulajdonában lévő ingatlanon lehet fejleszteni. 

A pályázatok benyújtására 2018. május 21-től van lehetőség a forrás kimerüléséig, de maximum 30 napig. 

További információval kapcsolatban várjuk jelentkezését a +36 30 9874 366-os telefonszámon!

A 2018-as év lakosságot érintő vissza nem térítendő pályázati lehetőségekről még nem született döntés, melyet most már az NFSI is hivatalos közleményben is megerősített miután egyre több weboldalon valótlanul állították, hogy a pályázat megjelent. Egyenlőre még sem konkrét megjelenési dátum, sem konkrét pályázati felhívás nem létezik. 

Amennyiben szeretne értesülni Ön is a pályázat megjelenéséről (melyek egyébként tavasz végén szoktak megjelenni és nyáron nyújthatóak be), akkor kérjük telefonon jelezze számunkra (+36 30 9874 366) vagy e-mailben infor@eupi.hu.

 

3-50 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak azok a vállalkozások, akiknek legalább 3 munkavállalójuk volt 2016-ban vagy 2017-ben. A pályázat keetében külső és belső képzéseket, nyelvi képzéseket és egyéb képzések támogatására van lehetőségük a pályázóknak. 

A pályázat benyújtására 2018. március 13-tól nyílik lehetőség. További információval kapcsolatban várjuk jelentkezését az alábbi telefonszámon: +36 30 9874 366.

Megjelent az építőipari vállalkozásokat támogató pályázat, mely akár 100%-os támogatást is biztosít azoknak a vállalkozásoknak, melyek legalább 20 alkalmazottat foglalkoztatnak, legalább 3 éve működnek. Az elnyerhető támogatás 50 millió forinttól indul. 

További részletekkel kapcsolatban várjuk jelentkezését az alábbi telefonszámon: +36 30 9874 366.

100%-os támogatásban részesülnek a vidéken legalább 1 éve létrehozott szociális szövetkezetek. Az elnyerhető támogatás mértéke nem működő társaságok esetében 25 millió forint, működő társaságok esetében pedig 60 millió forint. 

A pályázat keretében új munkaerő felvételére lehet támogatást kapni, mely éves szinten 7 500 000 - 8 000 000 forint, de természetesen az egyéb működési költségek továbbra is finanszírozásra kerülnek, mint gépbeszerzés, ingatlan fejlesztés, rezsi költségek, projekt menedzsment stb.

Újra pályázható az innovációs támogatás a közép magyarországi régióban. Az elnyerhető támogatás összege 30-100 millió forint, a támogatás mértéke 60-100% között mozog. 

Ismét megjelent a munkahelyek teremtését támogató pályázat, mely legalább 2 új alkalmazott felvétele esetében nyújtható be. Jellemzőne 1,5-2 millió forint kapható alkamazottanként, mely összeg gépbeszerzésre, ingatlan fejleszttésre, ingatlan vásárlásra, informatikai fejlesztésere fordítható. A pályázat 2018. február 9-ig nyújtható be, melyről áprilisban fognak döntést hozni és a projekteket 2018. december 31-ig kell megvalósítani.

További információval kapcsolatában várjuk jelentkezését a +36 30 9 874 366-os telefonszámon.

55%-os támogatást kapnak a Pest megyében legalább 1 éve székehellyel rendelkező vállalkozások. A támogatás összeg 5-60 millió forint. A pályázatok január 31-től nyújthatóak be a forrás kimerüléséig, tehát érdemes már most megkezdeni a felkészülést, hogy a pályázat az első napon benyújtásra kerülhessen. 

További információval kapcsolatban várjuk jelentkezését a +36 30 9874 366-os telefonszámon.

2018. januárjában jelenik meg 20 milliárdos keretösszeggel az új gépbeszerzési pályázat, mely építőipari vállalkozások számára nyújt vissza nem térítendő támogtási lehetőséget. Várhatóan 50%-os támogatási intenzitással lehet majd számolni, de egyenlőre több részletről még nem döntött a szaktárca. 

A pályázat részleteiről természetesen olalunkon írni fogunk amit azok hivatalosak lesznek.

Meglévő kalandparkok fejlesztésére nyújt támogatást a Kisfaludy program maximum 50 millió forint értékben 50%-os támogatás mellett. A pályázat kizárólag a Balaton kiemelt turisztikai régióiból nyújtható be 2017. december 6-ig. 

Megjelent az 50%-os vissza nem térítendő támogatást kínáló pályázat, mely 5 és 15 millió forintos támogatást nyújt orvosok részére. Ilyen pályázat 4 éve nem jelent meg és nem is várható a közel jövőben. A pályázatot 2017. december 6-tól lehet benyújtani a forrás kimerüléséig! 

A pályázat alapvetően gépbeszerzést támogat azok részére, akik legalább 1 éve működnek és legalább 1 alkalmazottal rendelkeznek. 

További információval kapcsolatban állunk rendelkezésére a +36 30 9874 366-os telefonszámon.

A Kormány a Partnerségi Megállapodás keretében céljául tűzte ki a társadalmi együttműködés erősítését és a szegénység, valamint a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelmet. Ezen belül kiemelt feladat a vidéken élők számára lakóhelyük élhetőbbé és vonzóbbá tétele. Mindezek elérésének egyik eszköze a Vidékfejlesztési Program Leader kezdeményezése, melyre 41,3 milliárd forint áll rendelkezésre.

70%-os támogatást kaphatnak a panziók fejlesztésekre. A vissza nem térítendő támogatás összege 5-42 millió forint. A pályázókat Budapest kivételével az egész ország területéről várják. A támogatást új szobák létrehozására is fel lehet használni. A pályázaton az ingatlan tulajdonosa vagy a szálláshely üzemeltetője pályázhat. 

A pályázatok benyújtására 2017. október 19-től van lehetőség! Mivel az értékelés folyamatos, ezért célszerű minél korábban benyújtani a pályázatot!

Részletekkel kapcsolatban várjuk hívását a +36 30 9874 366-os telefonszámon!

Országosan pályázhatnak panziók szálláshelyeik fejlesztésére 70%-os támogatási intenzitás melltt 5-42 milliió forint összegben. A pályázatra csak Budapesten működő panziók nem nyújthatnak be támogatási igényt. A benyújtásra az ingatlan tulajdonosának vagy a szálláshely üzemeltetőjének van lehetősége. 

A pályázatra már működő, működési engedélyel rendelkező szálláshelyek pályázhatnak. 

További információval kapcsolatban Szántódi-Fejes Katalin vezető tanácsadónk áll  rendelkezésére a +36 30 9874 366-os telefonszámon!

50%-os támogatást kaphatnak azok a vidéki vállalkozások, akik gépbeszerzést szeretnének megvalósítani. Több év után végre a szolgáltatásban működő orvosok is pályázhatnak 5-15 millió forintra.

A pályázat területi elhelyezkedéstől függetlenül támogatja azokat a vállalkozásokat, akik GINOP 2-es prioritásban nem kaptak vissza nem térítendő támogatást 2014 után. A pályázatban a tevékenységhez kapcsolódó innovatív új gépet, illetve szoftvert lehet beszerezni azoknak a vállalkozásoknak, melyek legalább 1 éve működnek és legalább 1 alkalmazottal rendelkeznek.

Vissza nem térítendő támogatást kaphat az a vállalkozás, aki beruházása révén új munkahelyek teremtését és fenntartását vállalja. A pályázat keretében legalább 2 új munkahelyet kell teremteni és jellemzően 1,5-2 millió forintot lehet elnyerni. A támogatást továbbra is valamilyen beruházásra lehet felhasználni, mely gépbeszerzés vagy ingatlan fejlesztés lehet.

További információval kapcsolatban várjuk jelentkezését a + 36 30 9874 366-os telefonszámon!

Vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe a szálláshelyet üzemeltető és tulajdonos vállalkozások. A pályázat keretében kapacitábővítés, szolgáltatási színvonal emelése vagy tematikus szolgáltatások kapacitásának növelése is lehet a pályázat célja. A pályázatokat szeptember elejétől lehet egy hónapig benyújtani. A támogatás mértéke 50-70% között változik, melyhez hitel konstrukciót is igénybe vehetnek a cégek. 

Élelmiszeripari és kertészeti pályázatok, továbbá az állattattó telepek korszerűsítésére kiírt és a tavalyi évben benyújtott pályázók július folyamán fogják megkapni pályázati eredmnyüket. Ezt követik majd az agrár-környezetgazdálkodási program második körében idnult pályázók eredményhirdetése. 

A legfontosabb vidékfejlesztési pályázatok sem fognak tovább csúszni, hiszen szeptemberben minden nyertes megkapja támogatói döntését, de legkésőbb a jövő év elejéig minden már benyújtott pályázat  esetében eredményt kapnak a pályázók.

80-500 millió Forint közötti támogtásra lehet pályázni új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére. A pályázatra bámilyen besorolású vállalkozás, illetve ezek konzorciumai pályázhatnak legalább a prototípus vagy a demonstrációs fázis eléréséig.

A pályázat keretében olyan projektek támogathatóak, melyek illekszednek a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában meghatározott ágazati prioritások valamelyikéhez. A pályázat benúyjtására 30 nap áll rendelkezésre.

 

 

Az uniós pályázatok jelentős részénél az idei évben június 15-ig kell beküldeni a 2016-os évre vonatkozó fenntartási jelentéseket. Nagyon fontos, hogy a jelentések megfelelő tartalommal határidőre kerüljenek beküldésre, hiszen ezek elmulasztása akár a támogatás visszakövetelését is jelentheti. 

Még mindig lehet pályázni magánszemélyeknek lakóházak és lakások energetikai korszerűsítésre. A pályázatot a korábbi évektől eltérően még minden nem függesztették fel, ezért továbbra is támogatás igényelhető a kazáncserék finanszírozására. A pályázat keretében 40%-os támogatást kaphatnak a pályázók, de maximum 700.000 forintot. 

Egyéb beruházásokra az idei évben csak hitelt tudnak a pályázók felvenni, ezért aki vissza nem térítendő támogatást szeretne kapni, annak örömmel vállaljuk pályázatának elkészítését.

 Szántódi-Fejes Katalin vezető tanácsadónk az M1 Profit 7 c. műsorban az oktatási pályázatokról beszélt:

http://www.mediaklikk.hu/video/profit7-2017-06-07-i-adas-16/

Amennyiben felkeltette érdeklődést a júliustól benyújtható oktatási pályázat, akkor várjuk jelentekezését!

Egy hét maradt a felkészülésre azoknak, akik magánszemélyként fűtés korszerűsítést terveznek. Az Otthon melege program keretében az idei évben 700.000 forintot nyerthetnek el a pályázók, de a korábbi évekkel ellentétben most csak egy energetikai elemre lehet támogatást elnyerni. Fontos kiemelni, hogy a támogatás vissza nem térítendő azaz a pályázók visszatérítési kötelezettség nélkül juthatnak a forrásokhoz. A pályázatot célszerű az első napon benyújtani, hiszen sok év tapasztalata, hogy ezek a pályázatok 1-2 napig élnek, majd forráskimerülés okán felfüggesztik azokat.

Megkezdődött a pályázatok felfüggesztése. A holnapi napon az a kombinált pályázat került felfüggesztére, mely keretébne 30%-os vissza nem térítendő támogatást, illetve kedvezményes kamatozású hitelt tudnak igénybe venni a pályázók 10%-os önerő biztosítása mellett. A pályázat felfüggesztésére a beérkező pályázatok nagy száma miatt kerül sor. A pályázat népszerűségét az hozta, hogy a gépbeszerzésen túl ingatlan fejlesztésre is lehetett támogatás elnyerni, mely esetében a 30%-os támogatást is ki akarták használni a pályázók.

Már benyújtható a magánszemélyek számára kiírt energetikai pályázat, mely kertében nulla százalékos hitelt igényelhetnek a pályázók. A pályázatban gyakorlatialg bármilyen energetikai fejlesztés elszámolható, nincsenek olyan előírások, mint amiket már megszokhattunk a hazai forrású pályázatoknál, de tény, hogy ki kell emelni, hogy azok a pályázatok kor ábban nem hitelt, hanem vissza nem térítendő támogatást nyújtottak.